torsdag 5 juli 2007

FÖRKYLNING

En viktig sak som jag har lärt mig idag är att förkylning inte orsakas av kyla! Alltid när man var liten så blev man tillsagd att klä sig varm när det var kyligt ute, för annars skulle man bli förkyld. Nu har jag alltså fått reda på att det inte stämmer!

Jag har lärt mig att förkylningen är ett virus och att det finns mer än 400 förkylningsvirus. Förkylning är en infektion som drabbar de övre luftvägarna- näsan, bihålorna, mellanöronen, munhålan, svalget och luftstrupen. Vid förkylning så svullnar slemhinnorna i näsan och svalget och ger mer slem än vanligt. Det kan även förekomma hosta och feber. En vanligt förkylning varar ca 1 vecka. Förkylning kan övergå till en bakterieinfektion i slemhinnorna och då kan antibiotika sättas in.

Förkylningsmittan sprids genom luften och genom handtag eller liknande direktkontakter. Man bör därför undevika att hosta eller nysa i andras närhet. Förkylning bryter ut några dagar efter att man smittast och man smittar redan innan man märkt några symptom. Det går bra att arbeta trots att man är förkyld men man bör tänka på att man kan smitta andra. Det bästa är att stanna hemma någon dag!

Källor : http://www.wikipedia.se/ , http://www.netdoktor.se/ och http://www.sjukvardsradgivningen.se/

Inga kommentarer: