torsdag 5 juli 2007

Kära vinterkräksjuka=)

Vinterkräksjukan är en sjukdom som brukar smittas runt under november till april. Det är en smittosam mag-tarm sjukdom och viruset heter calicivirus. Sjukdomstillståndet uppkommer snabbt och visar sig i häftiga kräkningar, diarre, illamående och magvärk. Det kan även förekomma feber och muskelvärk. Oftast går sjukdomen över på två dygn. Caliciviruset är mycket smittosamt och det händer att hela vårdinrättningar och arbetsplatser drabbas. Det är därför väldigt viktigt att undevika att föra smittan vidare och istället vara hemma och kräkas!
Den som är smittad ska stanna hemma tills den är helt symptonfri och helst några dagar till!

Vinterkräksjukan smittas...
Viruset sprids genom bl a dörrhandtag och toalettsitsar eller genom mat som en smittad person lagat. Det kan även ske genom mat som inte tillagats ordentligt. En ganska ovanlig smittorsak är dricksvattnet.

Hur den kan undevikas
God hygien är den främsta förebyggande återgärden. Tvätta händerna och håll det rent omkring dig! Man kan även köpa handdesinfektionsmedel på apoteket om man känner att det är nödvändigt. Viruset är inte immunitetsbildande, vilket gör att man kan bli smittad återigen efter tillfrisknandet.

Hur man ska förhålla sig under sjukdomstiden
Det är viktigt att vila och att få tillbaka vätska till kroppen. Vätska bör tas i små klunkar i början. Det finns också vätskeersättning att köpa på apoteket. När man börjar piggna till mer och får behålla vätskan och man inte längre har lös avföring så är det bra att inta t ex blåbärsoppa eller pulversoppa (utspädd). I ett senare skede så är skonsam mat lämplig.
Försök att hålla dig ensam i ett eget rum och helst en egen toalett (om det finns). Familjemedlemmar eller andra bör hålla sig undan så mycket som möjligt.

Sjukdomen är inte farlig, undevik att gå till vårdcentral- kontakta endast via telefon vid tveksamhet.



Källor :http://www.netdoktor.se/ , http://www.wikipedia.se/ , http://www.svd.se/ , http://www.landstinget.sormland.se/

Inga kommentarer: